Mere om mig

En tilståelse!Lad mig sige det med det samme. Jeg er helt forkert. Altså jeg har gjort det helt forkert. Jeg var 27 år, inden jeg fik begyndt på teologistudiet. Men jeg blev da cand theol og har haft arbejde siden bortset fra 3 måneder. Det må vel kunne hente lidt ind på det. Det var heller ikke det, der blev læst for eksamens skyld, der var med til at forme mig. Det var det, der blev tid til at læse ved siden af.

Herunder vil jeg fortælle lidt om det, der gik forud for teologistudiet - og lidt om det, der fulgte efter.

Uggerby Kirke

Her blev jeg døbt d. 11. august 1957

MINE FØRSTE ÅR

Jegt er født i Uggerby sogn i Vensyssel, knap 20 km nord for Hjørring og kun et par km fra Vesterhavet. Mine forældre havde en mindre gård, der langsomt blev større. Vi kom i Indre Mission, hvilket vil sige i søndagskolen og senere i KFUM & K, som dog allerede da var stærkt nedlægningstruet. Og så kom vi selvfølgelig i Kirken. Uggerby Kirke er en stor kirke i forhold til sognets størrelse, nu med ca 250 siddepladser og med ca 500 indbyggere i sognet. Kirkens størrelse skyldes vækkelserne først i 1900-tallet, hvor stort set alle familier i sognet var berørt.

MØNSTERBRYDER

Der er rimelig langt fra Uggerby til Århus. Den afstand er dog for intet at regne mod afstanden fra en landbokultur præget af Indre Mission og Kirken og små forhold og til universitetskulturen. Det har altid undret mig, hvordan jeg overlevede gymnasiettiden. Det gjorde jeg altså, og gav mig i kast med teologistudiet. Vi havde på det tidspunkt Andreas, og min kone gjorde det første år sin HF færdige, hvorefter vi begge var fuldtidsstuderene. Vi fik i løbet af studietiden yderlige to børn, men studere stort set inden for normeret tid. Det er må


UDDANNELSE

Min skolegang begyndte i den lokale skole, hvor vi gik de tre første år. Det bemærkelsesværdige var, at vi - ifølge mine forældre - alle i klassen kunne læse, da vi gik ud af 2. klasse. Fra 4. klasse gik jeg i Tversted Centralskole. Det var dengang, hvor den var dobbeltsporet og havde til og med 9. årgang. Jeg blev imidlertid bedømt til at være god nok til realskolen, så derfor foregik de næste to år i Bindslev skole. Jeg fik dog aldrig en realeksamen, da jeg gik fra 2. real til gymnasiet. Det var dog med betænkelighed fra skoeienspektørens side. Jeg fik dog med hiv og sving en studentereksamen.

TEOLOGISTUDIET

Hvordan var det så at læse teologi? Det var spændende, egentlig ikke hårdt, hvis man bare blandede det på en fornuftig måde. Og det vil sige, at man selvfølgelig læste eksamensstoffet, men først og sidst læste noget af alt det andet, der gør et sådant studie spændende.

Studiet blev præget af spændingen mellem DEt teologiske Fakultet på Universitetet og Menighedsfakultetet. Lad mig sige det sådan, at jeg har modtaget meget godt begge steder. Jeg tillader mig dog at have den holdning, at Kirken er dårligt stillet med ikke at have hånd i hanke med præsteuddannelsen. På den anden side skal en akademisk præsteuddannelse bundet til bekendelsesskrifter passe på med ikke at få for huritgt svar på spørgsmålene. Nå - det gælder noke også på Universitetet.

MINE INTERESSER

Mine interesser er ud over kirken og det arbejde jeg har der, en lidenskab for tænktning. Det gælder meget forskelligt, men kan sammenfattes i tre områder: Kierkegaard og eksistensfilosofien; Den hellige skrift og dens udlægning hos Luther og Olav Valen-sendstad; sport i en bred vifte men helst noget med en bold eller en cykel.

Hvorfor fatter man interesse for en bestemt filosof eller filosofi? Det er naturligvis en rigtigt godt spørgsmål. Måske ligger det i den tid, man er født ind i. Måske ligger det i ens opvækst. Måske ligger det i den tilgang til tænkningen, der findes i filosofien. Skal der peges på noget her, så er det viljen til at blive ved med at tænke, også når tanken når frem til det absurde eller det paradoksale, da at blive ved med at tænke. Det handler om lidenskab for livet, ja lidenskaben for en evig salighed.

"Dine ord er en lygte for min fod, et lyst på min sti." Luther skulle have sagt: Oratio, tentatio, mediatio faciunt theologum." - bøn, prøvelse og eftertanke skaber en teolog. Guds ord - Bibelen - er afgørende for den enkelte kristne og derfor dobbelt afgørende for den, der er præst, dvsd lærer og vejleder i menigheden.

EFTER GYMNASIET.

"Når du ikke har læst latin, bliver du aldrig cand. teol." sagde en venlig sjæl til mig i helt sikkert aller bedste mening. Så efter gymnasiet vendte jeg tilbage til tre år ved landbruget. Og det har siden vist sig slet ikke at være en dårlig idé i mit nuværende arbejde som præst i et landsogn.

En åndelig modning, der egentlig begyndte allerde under en ganske uduelig konfirmationspræst, betød at jeg blev medarbejde i Indre Mission i fire år, først i Varde, så i Birkerød. Ikke mindst årene i Birkerød var gode.

Men tænkningen kaldte og derfor begyndte jeg i 1984 på teologistudiet. Det skyldes ikke mindst min kone, der sagde at det var jeg da nødt til at prøve. Sådan er hun nemlig.

CONTACT DETAILS

    8901 Marmora Road,

    Glasgow, D04 89GR

    mail@demolink.org

    Tel: 123-456-7890